Egyszerű Egészség

Étkezés és étkezés kiegészítés, gyógynövények és receptek

Hogyan javítja az egészséged a TÖK? (+1 recept!)
Alább olvashattok a sütőtökről! Ezek a jótékony hatásai és a poszt végén (a vonal alatt) egy szuper #recept is található! 
313438228_839423750600608_5132171556525533366_n.jpg
1. JAVÍTJA A SZEM EGÉSZSÉGÉT
Az A-vitamin javítja a látást, megvédi a szaruhártyát, mérsékli az öregedéssel járó pupillaelváltozást, a szürkehályogot, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.
EGY CSÉSZE FŐZÖTT KONZERV SÜTŐTÖK A NAPI AJÁNLOTT A-VITAMIN-BEVITEL TÖBB MINT 100%-ÁT TARTALMAZZA.
2. SERKENTI AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉT
A sütőtök A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag. Az A-vitamin, a béta-karotin, a C-vitamin, az ásványi anyagok serkentik az immunrendszert, csakúgy, mint a sütőtök magjában található cink.
3. SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST
A sütőtök rostban gazdag, amely segíti a táplálék megfelelő megemésztését, valamint a fontos tápanyagok felszívódását. Fontos azonban, hogy ne túlérett vagy éretlen tököt fogyasszunk. A nyers sütőtöklé semlegesíti a gyomor savasodását.
NAPONTA HÁROMSZOR ÉRDEMES MÉZZEL ÍZESÍTETT SÜTŐTÖKLEVET FOGYASZTANI.
4. SEGÍTI A FOGYÁST
A sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat.
5. FIATALOSABBÁ TESZI A BŐRT
A sütőtök magas A-vitamin-tartalma késlelteti az öregedést, és segíti a fiatalos bőr fenntartását. A béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodásokat. Az E- és C-vitamin-tartalma is egészségesebbé teszi a bőrt. A B5-vitamin és a pantoténsav csökkenti az öregedés egyes jeleit (pl. a foltokat a bőrön).
A SÜTŐTÖK LEVÉVEL HELYILEG IS LEHET KEZELNI A BŐRT.
6. CSÖKKENTI A GYULLADÁST
A sütőtök élénk narancs színét adó karotinok gyulladáscsökkentő hatásúak. (A gyulladás olyan krónikus betegséghez vezethet, mint a rák, a szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz, a köszvény.) A béta-karotin az érelmeszesedést is megelőzi, az alfa-karotin pedig lelassítja az öregedést, és elejét veszi a daganatok kialakulásának, növekedésének. Az E-vitamin megvéd bizonyos rákbetegségekkel szemben, valamint az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti.
MÁR FÉL CSÉSZE SÜTŐTÖK IS FEDEZI A NAPI AJÁNLOTT ALFA-, ÉS BÉTA-KAROTIN-BEVITEL TÖBB MINT 100%-ÁT.
7. TERHES NŐK SZÁMÁRA AJÁNLOTT
A sütőtök és a pirított sütőtökmag számtalan, a magzati fejlődést segítő tápanyaggal van tele. A terhesség alatt előforduló hasi görcsöket is enyhíti. Vastartalmánál fogva megelőzi a vérszegénységet, oxigént szállít a magzathoz, és csökkenti a koraszülés kockázatát. Mindazonáltal mértékkel kell fogyasztani, mert a túl nagy mennyiség hasi kellemetlenségeket okozhat.
8. KIVÁLÓ TESTEDZÉS UTÁNI ÉTEL
A sütőtök, a tök és az édesburgonya fogyasztása remek választás edzés után. Ezek a keményítőben és tápanyagokban gazdag ételek szénhidrátot szolgáltatnak, és a gyümölcsökkel ellentétben először az izomglikogént töltik fel, és csak utána a májglikogént.
EGY CSÉSZE FŐZÖTT SÜTŐTÖK, DE AKÁR EGY SÜTŐTÖKÖS SMOOTHIE IS ELEGENDŐ KÁLIUMOT AD AHHOZ, HOGY VISSZAÁLLÍTSA A SZERVEZET ELEKTROLITEGYENSÚLYÁT EGY-EGY KEMÉNYEBB EDZÉS UTÁN.
9. CSÖKKENTI A MAGAS VÉRNYOMÁST
A sütőtök magas káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását, a C-vitamin pedig csökkenti a vérnyomást. Az A-vitamin segíti a szív, a tüdő és a vesék megfelelő működését. Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterint, csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
EGY CSÉSZE FŐTT SÜTŐTÖK A NAPI AJÁNLOTT C-VITAMIN-SZÜKSÉGLET 20%-ÁT FEDEZI.
10. FOKOZZA A TERMÉKENYSÉGET
A sütőtökben és a magban lévő B-komplex-vitaminok, valamint az E-vitamin növelik a termékenységet, nőknél és férfiaknál egyaránt. Az ómega-3 zsírsav serkenti a nemi szervek vérkeringését, szabályozza a termékenységi hormonokat, és csökkenti a stresszt.
A SÜTŐTÖK KÖNNYEDÉN BEILLESZTHETŐ AZ ÉTRENDÜNKBE: LEVESEKHEZ, SZÓSZOKHOZ, MÁRTÁSOKHOZ, RAGUHOZ ÉS HUMUSZHOZ PÜRÉ FORMÁJÁBAN.
Joghurttal, zabpehellyel, smoothie-val, péksüteményekkel fogyasztva is kiváló. Az olajat és a vajat is helyettesítheti főzés során.
_____________________________________
RECEPT:
  • 1 közönséges tök
  • kapor
  • 1 TK ecet
  • 2 csapott EK finomliszt
  • 175 g tejföl
  • 3 evőkanál fűszerpaprika
  1. A főzőtököt lereszeljük, vízben ecettel, kaporral, sóval, ételízesítővel feltesszük főni.
  2. Mikor már majdnem puha a tök, elkészítjük a habarást (liszt, őrölt paprika, tejföl, víz), és besűrítjük vele a levest.
  3. Ha kell, utánasózunk, és teszünk még bele ecetet.
  4. Tálalásnál felkarikázott házi füstölt kolbit teszünk mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6917970072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egyszerű Egészség

Hámori Blanka vagyok, 2008 óta edző, életmód tanácsadó. Olyan tippeket és tapasztalatokat hozok ebben a blogban, melyek az ÉTKEZÉSEDRE lehetnek jó hatással, és ezáltal az egész életedre! A webshopomban pedig természetes kiegészítőket találsz: www.lavidanatural.hu

Friss topikok

süti beállítások módosítása