Egyszerű Egészség

Étkezés és étkezés kiegészítés, gyógynövények és receptek

Testalkat típusok: ektomorf, mezomorf, endomorf

A divat szakmában mindenféle (alma, körte, homokóra, tégla, stb) testalkat elnevezések léteznek, a fitneszben minket elsősorban az érdekel, hogy izom-zsír arányt tekintve kifejezetten vékony vagy hízékony vagy izmos/normál testalkat típus vagyunk-e. Ugyanis a céljaink, alakformálási lehetőségeink ettől függnek majd.

 

rsz_trei_tipuri_somatice_ectomorf_mezomorf_endomorf.jpg

 

EKTOMORF – TÖRÉKENY ALKAT

 

Az ektomorf testalkattípust (szomatotípust) szikár, vékony alkat jellemzi, keskeny mellkassal, hosszú végtagokkal. Mivel az anyagcseréje gyors, nem raktároz sok zsírt: a testzsír százaléka alacsony. Emiatt jól látható szálkás, hosszú, vékony izomzata.

Feladata: Az alkatilag vékony hölgyek általában hízni szeretnének, formásabb, nőiesebb idomokra vágynak. Számukra nem a több hizlaló étel evése a megoldás, hanem az, hogy heti 3-4 alkalommal egy súlyzós edzés programmal növelje és formálja, így hangsúlyozza izomzatát. Ha növeli a kalória bevitelt is (kiegyensúlyozott, ésszerű diétát követve, sok-sok fehérjével!), hamarosan látványos fejlődést ér majd el!

 

 

ENDOMORF – PUHA ALKAT

 

Endomorfnak nevezzük a hízékony alkatot. Ezek a hölgyek széles csípővel, kerekded formákkal rendelkeznek, anyagcseréjük lassú. A testzsír százalékuk magas, ezért párnák fedik az izomzatot.

Feladata: Ülő életmódunk miatt egyre több embert érint a fogyás-vágy, azonban ez fokozottan jellemző az endomorf alkatúakra, akiknek az átlagnál többet kell dolgozniuk a zsírpárnák csökkentésén. Mindez azonban nem lehetetlen, ha követnek egy nagyon egyszerű szabályt: a kalória bevitel legyen kisebb, mint a kalória felhasználás. Számukra a legmegfelelőbb heti 3-4 kardió (futás, bicikli) és súlyzós edzés (kis súly, nagy ismétlés szám) ötvözete, valamint egy csökkentett kalória tartalmú étrend lekezdése.

 

 

MEZOMORF – ERŐS ALKAT

 

Vannak, akik örökletesen szép, tónusos izomzattal, “jó alkattal” rendelkeznek. Őket deltás test: széles mellkas, karcsú derék, és erős karok és lábak jellemzik. Inkább alacsonyak, vagy normális magasságúak. Az anyagcseréjük optimális, a testzsír százalékuk normális.

Feladata: ők azok a szerencsések, akiknek nem kell az alakjuk miatt aggódniuk. Azonban érdemes figyelembe venniük, hogy az ülő életmódnak köszönhetően, és az évek múlásával csak a genetikára nem hagyatkozhatnak. Nincs kiábrándítóbb, mint egy csinos, egészségesnek tűnő fiatal, akinek görbe a háta, vagy ortopédiai panaszai vannak – csak úgy mint azok középkorúak, akik hirtelen esnek össze, öregednek meg, mert úgy gondolták, hogy a sport csak alakformálásra való – amire nekik nincs szükségük. Számukra, heti 3-4 súlyzós és kardió edzés javasolnék, váltva.

 

Nézd meg itt, hogy milyen mérésekkel ellenőrizheted, mely testalkattípusba tartozol + hogy milyen tápkiegek segítenek neked! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4817984168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egyszerű Egészség

Hámori Blanka vagyok, 2008 óta edző, életmód tanácsadó. Olyan tippeket és tapasztalatokat hozok ebben a blogban, melyek az ÉTKEZÉSEDRE lehetnek jó hatással, és ezáltal az egész életedre! A webshopomban pedig természetes kiegészítőket találsz: www.lavidanatural.hu

Friss topikok

süti beállítások módosítása