Egyszerű Egészség

Étkezés és étkezés kiegészítés, gyógynövények és receptek

A helyes táplálkozás alapjai 3. rész

Ez a bejegyzés a folyadék bevitelről fog szólni. A víz is a nonkalorigén tápanyagok közé tartozik, amikről a 2. részben írtam. A folyadék pótlás témája különösképpen érinti a várandós és szoptatós kismamákat, valamint a sportolókat, azonban ha Te "csak figyelni szeretnél magadra", akkor is kulcsfontosságú kérdés, hogy iszol-e eleget! 

 

A víz (és eleve a folyadék bevitel) fontosságáról mindenfele olvasni. Fontos leszögezni, hogy a „minél több”-elv éppoly káros, mint a kevés folyadék – 20 pohárnál többet ne igyunk egy nap. A megfelelő folyadék mennyiség naponta a testsúlyodtól függ: így számold ki: kg x 0,04

Ha tehát 78 kiló van, 3,12 l folyadékot kell fogyasztanod naponta. 

 

 

Mit igyunk? 

 

Víz, víz, víz!!! Sportolás közben, előtt és után igyunk (mentes) ásványvizet. Az ásvány víz és szűrt víz legyen a legjobb barátunk, azonban természetes, hogy néha ízekre vágyunk: citromlé, uborka és menta, cukormentes szörp és pezsgőtabletta segíthet ezen. 

A kávé és a tea alapvetően nem tartalmaz kalóriát, kivéve, ha jó nagy adag cukorral, esetleg tejjel iszod. Apró változtatás, ha erről lemondasz, és napi több adag kávénál ez már jelentősen kevesebb „üres kalóriát” jelent.

Azonban a koffein bevitel miatt figyeljünk oda a napi adagra – napi 1-2 kávé nem árt meg. (A szoptatás időszakában mellőzzük a túl sok koffeinos ital fogyasztást, legyen az napi max. 1, az is a szoptatás előtt min. 2 órával!)

Az alkohol valóságos kalóriabomba, ha másért nem, hát ezért mellőzzük! Amúgy is dehidratál, szóval (ha csak a hidratálás kérdését nézzük), mindenképp mellőzendő. Szoptatás időszakában különösen kerülendő, hiszen a babát irritálja, aluszékonnyá teszi és lassítja a fejlődését. HA fogyasztunk alkoholt, azt este az utolsó szoptatás után tegyük!

 

TIPP: ha a víz egy idő után unalmas, ne csábuljunk vissza az üdítőkhöz. Válaszd a gyümölcsteákat, hidegen vagy melegen, cukor nélkül. Figyelj oda, hogy a legtöbb „gyümölcsízesítésű” tea fekete teán alapszik, így koffeint tartalmaz, inkább válaszd a VALÓDI gyümölcsteákat.

Kövesd a blogot, hamarosan megosztom veletek újabb életmód-tippjeimet!

Még több egészség a weboldalamon: folyadek

Üdv, Blanka

water-glass-asheville.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6318059696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egyszerű Egészség

Hámori Blanka vagyok, 2008 óta edző, életmód tanácsadó. Olyan tippeket és tapasztalatokat hozok ebben a blogban, melyek az ÉTKEZÉSEDRE lehetnek jó hatással, és ezáltal az egész életedre! A webshopomban pedig természetes kiegészítőket találsz: www.lavidanatural.hu

Friss topikok

süti beállítások módosítása