Egyszerű Egészség

Étkezés és étkezés kiegészítés, gyógynövények és receptek

A helyes étkezés alapjai 1. rész

A valódi fittséghez egy hármas fogattal juthatunk el: a helyes TÁPLÁLKOZÁS, a MOZGÁS, és a megfelelő PIHENÉS által. Ezek egymás nélkül csak ideiglenes és kétes eredményt hozhatnak. Ha a „helyes táplálkozás” hallatán csak annyi motoszkál a fejedben, hogy ne-együnk-este-hat-után, akkor a következő bejegyzés érdekes lehet a számodra!

 

A tápanyagok lehetnek kalorigén és non kalorigén tápanyagok. Az utóbbiakban nincs kalória, mégis fontosak a szervezetnek: ezek az ásványok és vitaminok, a víz és a rostok. A kalorigén tápanyagok, melyek elégnek a szervezetben: a szénhidrát, fehérje és zsír. Mindegyiknek megvan a maga szerepe és fontossága a táplálkozásban!

 

A szénhidrát: 

legfőbb energiaforrásunk, így tévhit, hogy a megfelelő diétában minimumra kell csökkentenünk a szh. bevitelt! A felesleges szénhidrátokat azonban a szervezet zsírrá alakítja, ezért oda kell figyelni az bevitt mennyiségre és minőségre! (A napi kalória-bevitel 50 %-a kell, hogy legyen.)

 

A fehérje:

elengedhetetlen a napi fehérje bevitel, mert a szervezet nem tárol fehérjét, és ha nincs elég belőle, a szervezet a saját raktárait emészti fel – vagyis az izom sorvad. Nemcsak az izomfejlődésben, de az immunrendszer megfelelő működéséhez és enzim funkciója miatt is kötelező! (30 %)

 

A zsírok:

szintén energiaforrás, és azon kívül, hogy bizonyos vitaminok felszívódásához is szükséges, még sejt alkotó rész is. Zsírból tulajdonképpen nem kell pluszban bevinni, a szervezetnek elég az (néha sok), amit az ételekkel és azok elkészítésével alapból megeszünk. (20 %)

 

Láthatjuk, hogy egyikük sem hanyagolható el, de megállapíthatjuk, hogy testedzés esetén több fehérjét, fogyni kívánók pedig kevesebb szénhidrátot vigyenek be. Hamarosan részletesen a kalóriaszámlálásról! Kövesd a blogot! :)

 

TIPP:  az ún. „üres kalóriák” kiiktatása lehet a helyes táplálkozás első lépése. Ezek a chipsek és édességek, melyek nem adnak valódi tápértéket, a plusz energiát pedig a szervezet zsír formájában raktározza…

 

Azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy az étrend kiegészítők NEM pótolják a helyes étkezést! Erről is lesz még itt szó! 

 

Üdv, Blanka

 

MÉG TÖBB EGÉSZSÉG A WEBOLDALAMON >>>

 

2-e1668619124724.png

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9018049428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egyszerű Egészség

Hámori Blanka vagyok, 2008 óta edző, életmód tanácsadó. Olyan tippeket és tapasztalatokat hozok ebben a blogban, melyek az ÉTKEZÉSEDRE lehetnek jó hatással, és ezáltal az egész életedre! A webshopomban pedig természetes kiegészítőket találsz: www.lavidanatural.hu

Friss topikok

süti beállítások módosítása