Egyszerű Egészség

Étkezés és étkezés kiegészítés, gyógynövények és receptek

A helyes táplálkozás alapjai 2. rész

Az 1. részben a kalorigén tápanyagokról (szénhidrát, zsír, fehérje) volt egy alap ismertető, most pedig íme, egy rövid áttekintés a non kalorigén tápanyagokról!

Non-kalorigénnek, vagyis kalória mentesnek azokat a tápanyagokat hívjuk, amelyek kalóriát ugyan nem szolgáltatnak, viszont mikrotápanyagként nagyon is lényegesek a szervezetünk számára. Szószerint nem működünk nélkülük, leállnak bizonyos funkcióink, ha nem jutunk hozzájuk. 

Ezek a

  • víz, a
  • vitaminok,
  • ásványi anyagok,
  • és rostok!

 

Most külön részt szentelnék a vitaminoknak.

A vitamin-bevitel a diéta során sokszor problémás kérdés. Ahogy csökkentjük az étel-mennyiséget, ezekből automatikusan kevesebb jut a szervezetbe, ezzel pedig HIÁNYÁLLAPOT léphet fel. Sajnos emiatt a fogyásod pont, hogy lassulni fog, illetve folyamatosa éhség formájában fog jelezni a szervezet, hogy hiányt szenved. (Persze nem kalóriára, hanem vitaminra, ásványi sóra éhezik, de te a csokit, nasit fogod kívánni...)

Mi a megoldás: Diéta alatt pótold ezeket kiegészítőkkel

Nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat!

B-vitamin: az anyagcsere és a vérképzésben van nagy szerepe

C-vitamin: immunerősítő, gyomorrontás ellen

D-vitamin: csontosodásban játszik szerepet

A-vitamin: bőr-, nyálkahártya képződés, látás erősítő

E-vitamin: izomépítésen játszik szerepet

K-vitamin: hiánya vérzékenységet okozhat

 

kepkivagas_2.PNG

A szülés után különös figyelmet kell fordítani a A-, B-, C- és D-vitaminok bevitelére. A-vitaminban gazdag a halolaj, a tej, tojás, vörös gyümölcsök és zöldségek.
B-vitamint mindennap kell magunkhoz venni: a gabonapelyhek, a sovány húsok, hal, tojás tartalmazza.
C-vitamin a citrusfélékben, a kiviben, paradicsomban, és paprikában található

Az ásványi anyagok közül ki kell emelni a vasat, mely a vörös húsokban, a halban, a teljes kiőrlésű gabonában, a spenótban és hüvelyesekben található leginkább.

Illetve a kalciumot, melyet bevihetünk tejjel, zöld leveles zöldségekkel. A laktóz érzékenyek is figyeljenek a megfelelő mennyiségre, ha kell, kiegészítőkkel. Ha ugyanis nem juttatunk a szervezetbe kellő mennyiséget belőle, a szervezet a saját raktárait emészti fel. (Gondoljunk arra, hogy a sok gyerekes nőket inkább érinti a csontritkulás, és a fogproblémák.)

 

TIPP: Hálistennek, ma már többféle vitamin készítmény közül válogathatunk, melyeket akkor is érdemes használni, ha amúgy sok a gyümölcs-zöldség fogyasztásunk. Válogass itt!

 Kövesd a blogot, mert jönnek az új étkezés- és mozgás tippek hamarosan! Jó olvasgatást, és megújulást kívánok! :)

Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeruegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7518059678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egyszerű Egészség

Hámori Blanka vagyok, 2008 óta edző, életmód tanácsadó. Olyan tippeket és tapasztalatokat hozok ebben a blogban, melyek az ÉTKEZÉSEDRE lehetnek jó hatással, és ezáltal az egész életedre! A webshopomban pedig természetes kiegészítőket találsz: www.lavidanatural.hu

Friss topikok

süti beállítások módosítása